Aanpak

Aanpak

In den beginne was er…
een challenge!

We horen je denken: “Innoveren, absoluut, maar waar begin je en hoe pak je het slim aan?”

NIDO wil de kans op succesvolle innovatie binnen de overheid verhogen door meer aandacht te besteden aan de challenges die binnen de overheid leven. Want waar de pijn het hoogst is, is innovatie het minst veraf! 

Wat is het probleem? Wat wil jouw overheidsorganisatie bereiken door dit probleem op te lossen? Deze vragen lijken op het eerst zicht misschien snel beantwoord, maar als innovator ga je best niet over één nacht ijs. Een grondige probleem- en behoefteanalyse zijn hét uitgangspunt voor een slim en efficiënt innovatietraject. Van welke challenge moet jouw organisatie dringend werk maken?

Overheidsopdrachten en innovatie… Als ambtenaar zou je deze begrippen allicht niet in één zin verwachten. Nido wil tonen dat het anders kan en maakt er een prioriteit van om innovatiegericht inkopen mogelijk te maken. De challenge: Hoe laten we ambtenaren vlot en doordacht nieuwe oplossingen verkennen en uitproberen?

Met “Gov Buys Innovation” proberen we hierop een antwoord te bieden. Deze virtuele marktplaats is een experiment waar we start-ups, scale-ups en bedrijven aanmoedigen om hun innovatieve oplossingen voor de challenges van de overheid bekend te maken.

Overheidsopdrachten

?
innovatie

Ideation & incubation?

No fuss please

Hackathons en brainstormsessies vliegen ons met veel toeters en bellen rond de oren. Maar nadien blijft het vaak bijzonder stil… Sterke ideeën verzamelen blijkt toch niet zo evident te zijn, dan nog maar te zwijgen over het opzetten van een degelijk experiment.

Nido werkt aan een duurzame aanpak om zinvolle ideeën te verzamelen (= ideation) en betaalbare en meetbare experimenten op te zetten (= incubation).

Ons uitgangspunt

  • betrek de juiste mensen rond het juiste probleem
    (no fuss en geen innovatie theater aub),
  • plan grondig je aanpak
    (want kosten en baten bekijk je niet gewoon even achteraf)
  • en bepaal je eindpunt
    (iedereen houdt van een duidelijk en vooraf bepaald eindpunt, toch?)

Nido wil de overheid helpen om sneller te innoveren. Dit doen we niet alleen, maar met de hulp van een breed innovatie-ecosysteem waar we volop aan bouwen. En als we het hebben over een “innovatie-ecosysteem” dan hebben we het niet over bijen, bloemen of andere natuurfenomenen. Maar over een verzameling aan organisaties, onderzoekers en bedrijven die onderling met elkaar verbonden zijn, interageren en samenwerken, en op die manier effect hebben op elkaar.