Ontmoet Clémence, de nieuwe collega bij Nido

Ontmoet Clémence, de nieuwe collega bij Nido


Clémence Thibaut

De paasvakantie gaf ons even de tijd om te spreken met Clémence Thibaut, onze tijdelijk versterking vanuit FOD Mobiliteit dankzij het Talent Exchange programma van de federale overheid. Sinds januari versterkt zij het Nido-team als projectmanager. In dit interview leren we de juriste internationaal en Europees recht beter kennen, bespreken we waarom ze voor Nido koos en ontdekken we wat ze van plan is om bij te dragen aan het team.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Nido te werken?

Er waren twee zinnen in de jobaanbieding die mijn aandacht trokken. Zo stond er dat de werkzaamheden zouden worden bepaald aan de hand van je talenten. Dit heb ik nog niet vaak gelezen in een jobaanbieding. Daarnaast trok het mij aan dat ik de autonomie en vrijheid kreeg om mijn ideeën te ontwikkelen en te testen. Dit vond ik erg ruimdenkend. Ook de verscheidenheid aan opdrachten en taken beviel mij.

Na het interview kreeg ik het gevoel dat ik mijn talenten volledig zou kunnen benutten. Het feit dat Nido de talenten en competenties van kandidaten vooropstelt, was voor mij verhelderend.

Het trok mij aan dat ik de autonomie en vrijheid kreeg om mijn ideeën te ontwikkelen en te testen.

Clémence Thibaut

Wat waren je verwachtingen, afgezien van het ontwikkelen van je talenten?

Mijn verwachtingen waren om samen te werken met collega’s en deel uit te maken van een team dat werkt aan leuke projecten. Tijdens het interview werd mij verteld dat ik zou kunnen bijdragen aan het organiseren van de Federale Innovatie Award, wat mij enorm aansprak. Wat Network Innovation betreft, hou ik van het idee om te netwerken met partners buiten de organisatie.

Wat ik bij Nido zo interessant vind, is de zeer transversale samenwerking en uitwisseling met mensen en overheidsorganisaties van verschillende achtergronden, wat volledig in lijn is met mijn verwachtingen. Nido werkt aan tal van uiteenlopende zaken, wat voor mij zeer gevarieerd is en precies waar ik naar op zoek was.

Hoe bevalt het werken bij Nido na drie maanden?

We hebben zeker geen tijd om ons te vervelen (lacht). Het team heeft me zeer hartelijk ontvangen en ik voelde me snel geïntegreerd in de projecten en dagelijkse activiteiten.

Ik was eerst bezorgd over de taalbarrière, maar dat bleek al snel geen probleem te zijn. Mijn collega’s doen hun best om ervoor te zorgen dat ik alles begrijp en mijn Nederlands te verbeteren. Als enige Franstalige collega ben ik blij dat ik het team kan versterken door Franstalige teksten te vertalen en te corrigeren. Zo ben ik nog meer betrokken bij het werk van mijn collega’s.

Ik ben erg blij dat mijn verwachtingen zijn waargemaakt en dat ik betrokken ben bij leuke projecten. Ik heb al verantwoordelijkheden gekregen en kan zelfstandig werken.

Een ander belangrijk aspect bij Nido is de vrijheid om ideeën voor te stellen, meningen te geven. Het is een zeer dynamische co-creatie omgeving, waarbij we alles met het hele team delen. Dit democratische aspect maakt het voor nieuwkomers gemakkelijker om te integreren.

Een belangrijk aspect bij Nido is de vrijheid om ideeën voor te stellen, meningen te geven. Het is een zeer dynamische co-creatie omgeving, waarbij we alles met het hele team delen.

Clémence Thibaut

Welke innovatie-onderwerpen spreken je aan?

Ik ben vooral geïnteresseerd in nudging en alles wat te maken heeft met gedragswetenschappen. Ook sociale innovatie en welzijn op het werk vind ik fascinerend. Toen ik voor het eerst de vacature bij Nido zag, was ik bang dat ik in een lab zou belanden waar alleen aandacht was voor digitale of technologische innovatie. Maar in de praktijk bleek dat zeker niet zo te zijn. Nido richt zich op alle vormen van innovatie, dus mijn collega’s zijn zeker geen nerds of zo. (lacht)

Is er een challenge op het gebied van welzijn die volgens jou moet worden aangepakt?

Absoluut. Ik denk dat er veel werk moet worden verzet op het gebied van onevenwichtige werkdruk, wat tot veel frustratie kan leiden. Dit geldt niet alleen op federaal niveau, maar eigenlijk in de hele publieke sector. De werkdruk is niet altijd evenredig verdeeld, wat kan leiden tot psychosociale risico’s.

Een andere grote uitdaging is de vorming van managers, zowel op hiërarchisch niveau als tussen collega’s onderling. Dit varieert van geweldloze communicatie tot nauwe samenwerking. Ik was bijvoorbeeld positief verrast door de feedbackcultuur die FOD BOSA heeft ingevoerd, maar ik denk dat mensen moeten worden opgeleid om deze cultuur te bestendigen. Soms is er nog een kloof tussen intentie en realiteit. Dit heeft uiteraard te maken met een veilige omgeving waarbij managers consistent moeten zijn in hun gedrag en feedback.

Een andere uitdaging is de vergrijzing onder ambtenaren, waarbij het belangrijk is om jong talent aan te trekken en te behouden binnen de publieke sector. Deze mensen zullen worden aangetrokken tot een minder traditioneel en meer open-minded, management met meer aandacht voor autonomie en accountabilty.

Jonge mensen worden aangetrokken tot een minder traditioneel en meer open-minded, management met meer aandacht voor autonomie en accountabilty.

Clémence Thibaut

Wat is de Nido nickname die je hebt gekozen en waarom?

Mijn Nido nickname is “The French Egg“. Deze naam is niet alleen gerelateerd aan Nido, maar ook aan een van mijn favoriete hobby’s: gastronomie. Als het gaat om eten, ben ik een echte fijnproever. De naam verwijst natuurlijk ook naar mijn Franse achtergrond. French Eggs zijn bekend om hun smeuïge en rijke smaak, wat de naam nog toepasselijker maakt.

Tot slot, wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik heb al heel lang een passie voor paarden en heb zelf een paard genaamd Silver. Daarnaast geniet ik van quality time met mijn gezin en speel ik graag gezelschapsspellen. Onlangs ben ik begonnen met het trainen van mijn border collie in de hoop hem in de toekomst te kunnen inzetten als schapendrijver.

Welkom bij Nido en veel succes!